játékosan, könnyedén

Napi harcok Hisztiországban - fogmosás és egyéb mumusok

2015/03/18. - írta: szokimondoka

Többgyermekes anyaként tapasztalom, hogy vannak olyan visszatérő, napi cselekvések, amelyek képletesen vett harcszíntérré változtatják otthonunkat. Nekem fontosak, gyermekeim pedig mindent megtesznek, hogy ne kelljen elvégezni őket. Nálunk ilyen a fogmosás. Másnál talán az öltözködés? A rendrakás? Vagy mindezek együtt?

Nagyon szeretek fogat mosni, tehát nem innen jön az ellenállás - vagy pontosabban inkább az érzést szeretem, ha meg van mosva a fogam - és persze szeretném a gyerekeimnek is megmosni a fogát esténként. Ez az esti lefekvés előtti utolsó aktus, mialatt néha végiggondoljuk a napot, vagy megbeszéljük mi volt a vacsora és mit is kell kimosni a fogak közül. Vagy csak csöndben vagyunk egy percre... Ez az esti rituálénk része, nemcsak higiéniai szempontból fontos, hanem a gyermek napirendjének, a napi ritmuskialakításában is. 

page-8_masolata.jpg Részlet a Milán és a sziázás című könyből

A gyerekeim már változó lelkesedéssel állnak neki a fogmosásnak, a középső kifejezetten utálja. Próbálkoztak vele az óvodában is megismertetni, megszerettetni a fogmosást, nem sok sikerrel. Erre a helyzetre kerestem ötleteket, tanácsokat, konkrétan a fogmosás esetére. Ezeket összegyűjtöttem és itt osztanám meg szülőtársaimmal - egy vidám dallal, amit a fogmosás ihletett meg. Osszátok meg ti is a tapasztalataitokat! 

- Adjunk itt is választási lehetőségeket

A választás más problémás területen is megoldás lehet, pl. öltözködésnél. "Anya, vagy apa öltöztessen kicsim?" - kérdezzük, és mindegy melyiket választja, az öltözködés megtörténik. A kék, vagy a barna nadrágodat szeretnéd felvenni, ide ülsz vagy oda a vacsorához, én kapcsoljam ki, vagy te akarod kikapcsolni a játékot - kérdezzük sokszor. Nem mindig megoldás persze ez sem, de sokszor segített már megelőzni, kezelni hisztit, vagy ellenkezést. 

A fogmosás esetében a több színes fogkefe és a többféle fogkrém ad választási lehetőséget a kisgyereknek. Próbáljuk meg, ha más nem működik. Ma már annyi féle állatos, színes fogkefe van, számtalan ízesített fogkrém...  Annyit azért hozzá kell tegyek, hogy amíg a gyermek nem köpi ki a fogkrémet a végén, ne használjunk fluorid tartalmút, mert az még kis mennyiségben is méreg. Igen, tudom, hogy egész kis mennyiségben viszont fontos nyomelem, de úgy tudom, hogy az ivóvízhez adnak fluoridot, így azt a mennyiséget megkapjuk a vízzel. 

- Tegyük szórakoztatóvá, énekeljünk egy dalt, ami a fogmosás hosszát is meghatározza, és segít talán eljutni a hátsó fogakhoz is. A rutin kialakításához is segítség lehet a dal. 

- Hívjuk segítségül a játékmackót, vagy akár egy kézbábbal is próbálkozhatunk fogat mosni, ha nagyon ügyesek vagyunk. A maci üljön a mosdó szélére és tartsa szóval gyermekünket a fogmosás ideje alatt. Ha tőlünk nehezen fogad el utasítást a gyermekünk, más helyzetekben is segíthet ez a szerepcsere. 

- Fognyüvő manókat keressünk a szájában fogmosás előtt, akiket persze öblítéskor mind kiköp majd a lefolyóba. Ha félős a pici, nem biztos, hogy ez olyan jó ötlet, de nekem egy ideig bevált a cukorbogarakkal való fenyegetőzés - főleg, ha valami édeset ettek előtte. 

- Játsszunk fogorvosos szerepjátékot: a babái mind a váróteremben várják, hogy sorra kerüljenek és ő egy fogkefével megtisztíthatja mindnek a fogait. 

 

Ne siettessük, hogy önmaga tanuljon meg fogat mosni - sokak szerint 8 éves korig nem elég fejlettek hozzá a motorikus képességek, hogy a helyes mozdulatokkal jussanak el a szájukban mindenhova. Hiába tudják már önállóan megmosni a fogukat, kísérjük figyelemmel, hogy mennyire sikeresek csemeténk próbálkozásai. 

Összességében ebben az esetben is fontos, hogy mi felnőttek mutassunk példát, ne hagyjuk, hogy az ehhez hasonló napi szituációk kiabálós, hisztizős vitába torkolljanak, próbáljuk megőrizni türelmünket, az ésszerűség határain belül próbáljuk minél kellemesebbé tenni az utált feladatot. Hogy mumus helyett közös játékos időtöltéssé váljon...

Forrás: www.whattoexpect.com

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr957280153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása