játékosan, könnyedén

Mindennapos szókimondókázás

2014/12/10. - írta: szokimondoka

Screenshot 2014-05-27 15.46.37.png

"A SzóKiMondókában az a jó, hogy sokfélét lehet vele játszani és nem kell egy helyben ülni." - mondta Eszti, aki az elsők között volt, hogy megkapja és használja a játékcsomagot. 

 

"Azt szeretjük benne a legjobban, hogy Orsi közben ugrálhat, mozoghat, mert úgyis képtelen lenne egy helyben eltölteni csak 10 percet is'' - folytatta. 

Használd spontán!

A készségfejlesztő játékcsomag egyik nagy előnye, hogy a gyermeked pillanatnyi igényéhez lehet igazítani a foglalkozásokat: ha mozgásra vágyik, akkor a dalokat, mondókákat játszhatjátok el, amelyeket a filmről megismertetek. Akár külön, emlékezetből, akár a CD-re kigyűjtött zenékre, akár a film közös megtekintése alatt. Ha éppen nyugodtabb, csendesebb elfoglaltságra vágyik, de nem túl fáradt, és érzed, hogy az agya még fog, jöhetnek a szókártyák, vagy a mese.


screenshot_2014-05-13_09_46_56.pngA mesét sem kell egy helyben végigülni, közben meg lehet mutatni a testrészeket, eljátszani a szavakat, vagy akár a történet egy részét, vagy egészét. Ez mind abban segít, hogy az olvasott szöveget értelmezni is megtanulja a kisgyermek. A dramatizálás, a történet eljátszása, pedig belehelyezi őt a mese közepébe. Így megint körülötte forog minden és belekerül egy szerepjátékba, ami a különböző szerepek megértését, hosszabb távon pedig az empátia kialakulását segíti. 

IMG_2832.jpgA szókártyák nem a szavak megtanulását célozzák. Inkább úgy mondanám, hogy ez egy kreatív játék a szavakkal. A kártyák színesek, illusztráltak. Ki lehet belőlük rakni a testrészeket, és a színekkel is lehet játszani. Tökéletesek a délutáni, elmélyedős közös játékhoz. 

Napi rutin a SzóKiMondókával

Ha nem spontán módon szeretnéd használni a játékcsomagot, igazodva gyermeked aktuális állapotához, hanem éppen arra használnád, hogy a napi ritmus kialakításában segítsen és keretet adjon a napjaitoknak, akkor érdemes megkeresni a különböző foglalkozások legjobb helyét és tartani hozzá magatokat. 

screenshot_2014-08-13_15_25_11.pngLehet például az oviba menet énekelni a dalokat. Reggel az öltözés ideje alatt megnézni a filmet. Vagy amikor éppen bejöttetek kintről és kicsit megpihentek a díványon. A szókártyákat én este vettem elő gyermekemnek, amikor már nem szaladgált, ült az ágyon, de nem akart még aludni.

Ezek csak ötletek. A legjobb helyét az egyes tevékenységeknek nektek kell megtalálni és utána ragaszkodni hozzá. Ha csak 5 percre is, de legyen az egy visszatérő napi tevékenység. Mert így tud segíteni a SzóKiMondóka abban, hogy tagold a napot, kialakítsd a gyermekben az időérzéket és a napi ritmust. Az időérzék az egyik legkésőbben kialakuló képesség gyermekkorban és a rendszeres, visszatérő tevékenységek, így például a szókártyázás, vagy a film megnézése, a közös olvasás - mind segítik a kialakulását. 

Ha sikerült kialakítanotok valami jó gyakorlatot, osszátok meg velünk, hogy mi is megoszthassuk a többi SzóKiMondókázó szülővel. Így mindenki tud belőle tanulni. Nincs egyetlen recept, ami minden helyzetre működik. Hiszen nem csak mi, de gyermekeink és szokásaink is ezerfélék.

Ha írsz nekünk (szia@szokimondoka.hu), segítünk abban, hogy a legtöbbet hozhassátok ki a csomagból, és hogy ki tudjátok alakítani a számotokra legjobb napi ritmust. 

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban  ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr156972013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása