játékosan, könnyedén

MINDENRE KÉSZ GONDOLKODÁS

2015/01/15. - írta: szokimondoka

kids-acting-like-adults.jpgEgy nagyon érdekes cikket olvastam a Scholastic magazinban arról, hogy a jövőben milyen képességekre lesz szüksége gyermekeinknek a boldoguláshoz, és hogy mi szülők, hogyan segíthetjük ezek kialakulását. Fontosnak érzem ezt megosztani itt, a SzóKiMondóka blogján is, hiszen készség- és képességfejlesztésről szól, de más szemszögből.

MINDENRE KÉSZ GONDOLKODÁS

6 képesség, amelyre gyermekednek szüksége lesz a jövőben

Gondolatban lépj 20 évet előre az időben, 2035-öt írunk. A most 5 éves gyermeked 25 éves és munkára van szüksége. Ha most megtanítod neki a következő kulcsképességeket, azzal felkészíted az életre, 2035-re – akármilyen területen is dolgozik majd.

Tény, hogy a felnövekvő nemzedéknek az írás és olvasás alapos ismerete mellett szüksége lesz a tudományok, a technológia és a matematika területén szerzett tudásra is. Van azonban egy másik képességcsoport, amelyre a szakértők szerint a gyerekeknek szükségük lesz a boldoguláshoz attól függetlenül, hogy mely területen kívánnak elhelyezkedni. Minden munkaadó -bármilyen foglalkozási területről legyen szó- előnyben részesíti azokat a jelentkezőket, akik rendelkeznek a problémamegoldás, a kreativitás, az együttműködés képességével, és jó kommunikációs készséggel. A továbbiakban összegyűjtöttünk néhány fontos kvalitást, valamint olyan gyakorlatokat is, amelyekkel segíthetjük ezek kialakulását.

1. Problémamegoldás

Annak érdekében, hogy a versenyhelyzetekben előnyre tehessen szert a gyermeked, kritikus gondolkodásra lesz szüksége: megfigyelésre, analizálásra, és komplex helyzetekre adott frappáns megoldásokra. A gondolkodás és a felfedezés képességét erősítik azok a kérdések, amelyek úgy kezdődnek, hogy: ,,Miért …?'' és ,,Mi van, ha …?", valamint ha például, egy dolog különböző vetületeit nézzük meg közösen.

Két mód a problémamegoldás kialakulásának elősegítésére:

A kérdéseket fordítsd át feladatokba

Ha gyermeked megkérdezi, hogy ,,miért van olyan sok szeplőm?'', kérdezd meg tőle, hogy ,,szerinted miért?". A gyerekek jobban tanulnak abból, ha maguk találják meg a választ a kérdéseikre, mintha készen kapják meg a válaszokat. Kérd meg, hogy mondjon tippeket a válaszra, majd keressetek választ közösen az interneten. Végül kérd meg, hogy foglalja össze, amit tanult a saját szavaival. Ez segít neki feldolgozni a kapott információt - mondja Jeff Charbonneau, akit 2013-ban az Év Tanárának választottak.

Készítsen szuperhőst

Ha unatkozik gyermeked, irányítsd a szelektív hulladékgyűjtő, vagy a kacatfiók felé, s kérd meg, hogy alkossa meg a saját szuperhősét az ott talált anyagokból. Használjatok gyurmát, celluxot, ragasztót az összeállításhoz. Külön feladatnak add neki, hogy a szuperhős tulajdonságait érzékeltesse azon keresztül, ahogy kinéz. Ha például az erejével tűnik ki, legyen izmos - ezzel a lehetőségek felderítésére és a legjobb kiválasztására ösztönzöd.

2. Csapatjátékos

speech-topics-for-kids.jpgA legsikeresebb vállalkozások tudják, hogyan alkalmazzák a legjobb embereket és hogyan állítsák őket egy közös cél érdekében munkába. Ez az egyik ok, amiért a tanárok szeretik a közös feladatokat, mert az a csapatmunka értékét tanítja meg a gyerekeknek. Ahogy együtt küszködnek, a gyerekek megtanulnak magukon uralkodni, (hogy ne omoljanak össze, ha a többiek irányt váltanak), diplomáciát, (hogyan nógassák a lustábbakat anélkül, hogy megbántanák őket), empátiát, (hogyan vegyék figyelembe a csoporttársuk érzéseit), és az időre való munkát, (hogy elkészüljenek az adott feladat időkeretein belül). Ugorj előre az időben 20 évet, ahogy a gyermeked együtt küszködik kollégáival, hogy megalkossák az első hackerbiztos hitelkártyát, és minden korábbi tapasztalat segíteni fogja őt. Otthon, annak érdekében, hogy fejleszd gyermeked együttműködési képességét, a következőket teheted:

Közös főzés, sütés

Együtt sütni, vagy főzni a testvérekkel, vagy a kis barátokkal nem csak segíti a szövegértést és a matematikai képességeket, de erősíti a csapatmunkát is. A habverő használatának körbeadása végtére is az első lépés az együttműködés kialakítása felé. A sütik és kekszek mindig népszerűek, de az idősebb gyermekek kreatívak lehetnek a hozzávalókkal, és akár egy egész étkezést is összedobhatnak. Ha nem sikerült a recept és nem ízlik senkinek a kész mű, az sem a világ vége. Megtanulni, hogyan dolgozzák fel a kudarcot gyermekeink, szintén nagyon fontos és ez annak egy nem túl költséges módja.

Készítsetek egy kisfilmet

Videót forgatni segít a gyermekek fantáziáját valami szórakoztató tevékenység felé terelni, amellett, hogy míg készülődnek, meg kell beszélni, hogy ki mit csinál. Kitalálhatják a forgatókönyvet, eljátszhatják a jelenetet, (maguk, vagy babák, illetve katonák), míg az erre kijelölt személy felvételeket készít egy telefonnal. Majd segíts nekik az ingyenes alkalmazással (iMotion HD vagy Lego Movie Maker) egy videót készíteni a felvételekből.

3. A technika okos használata

Sok szülő hamar a gyerekhez fordul, ha be kell állítani egy új telefont, de a technika kezelésének könnyedsége nem azonos annak megfelelő használatával. A gyermekeknek meg kell tanulni az információ helyességét is megítélni, valamint értelmesen használni a közösségi médiát is.

Segít, ha úgy tekintünk a digitális médiára, mint az ételre - mondja Michael Levine, Ph.D. a Joan Ganz Cooney Center munkatársa, amely nonprofit szervezet a gyermekeknek szóló oktató médiával foglalkozik. ,,Az üres kalóriák, mint pl. a nyalókák, cukorkák csak ritka jutalomfalatok lehetnek, az idő többségét egészséges oldalakon töltsék, mint pl. a code.org, amely gyerekeknek tanít egyszerű módokat internetes oldalak és alkalmazások kódjairól." További gyakorlatok, amelyekkel segíthetjük a gyermek későbbi eligazodását a technológia világában:

Legyetek társ bloggerek

Csapatmunkában indítsatok egy közös családi blogot, - sok ingyenes lehetőség van erre - ahova feltesztek képeket, híreket, alkotásokat. Dolgozz gyermekeddel azon, hogy az információt leszűkítse annak érdekében, hogy ne terhelje túl a családtagokat - ezzel egy értékes tulajdonságot sajátít el, ami majd Power Point prezentációk készítésekor fog nagyon jól jönni neki a későbbiek során. Bónuszként a blogírással fejlődik íráskészsége is.

Nevessetek a gépi hibákon

Tanítsd meg gyermekednek, hogy egészséges szkepticizmussal kezelje a weben található információkat. Mutasd meg neki a telefonod legviccesebb helyesírás ellenőrzési javaslatait, s mutass rá, hogy a számítógépek is ugyanilyen hibákat ejthetnek, ha mondjuk fordításra kéred őket. Keress egy számára is érdekes eseményt, és mutass rá, hogy ugyanaz a történet milyen különböző tálalásokban jön eléd, az oldaltól függően.

Jövő héten folytatjuk, három egyéb, fejleszthető képességgel, amelyekre, a kutatók és szakértők szerint, gyermekeinknek szüksége lesz a jövőben.

Mit gondoltok, valóban fontosak lesznek, vagy már ma is azok ezek a képességek? Mivel egészítenétek ki a listát?

forrás: Scholastic magazin, Josh Garskof

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban  ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr327073979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása