játékosan, könnyedén

Környezettudatos életmód kicsiknek 

2015/03/05. - írta: szokimondoka

Mit lehet a 2-5 éves kisgyermekeknek a környezeti nevelés területén tanítani? 

mi.jpgMindent, és semmit. Valószínű, hogy úgy nem túl sokat, hogy ezt tedd, ezt meg ne tedd drága gyermekem. Nem folyatjuk a vizet, külön gyűjtjük az újrahasznosítható szemetet, leoltjuk a villanyt, nem szemetelünk az utcán, stb. - bármilyen fontosak is ezek a szabályok, nem fog a piciknek beépülni csak akkor, ha tőlünk látja a példát és időnként el is mondjuk nekik, hogy mit miért csinálunk így. Ami például a saját gyerekeimnél hatékonynak bizonyul, mikor a szobanövényeket a védelmembe veszem és elmagyarázom, hogy miért nem téphetik le a levelét - hogy a növény is érez, és olyan neki, mintha az ujjait csipkednénk, ha letépjük a leveleit. A gyakori természetjárás, kirándulás is segít érzékenységük kialakításában, de télen a természetfotók, állatos képek, növényekről szóló mesék is segítségünkre lehetnek. Fontos, hogy ne csak halljanak róla, hanem lássák a példát a családban a környezettudatos életmódra, illetve megtapasztalják, élményekhez kössék a minket körülvevő természetet, a minket körülvevő környezetet és annak ismeretét.

dsc_0475.JPGGyermekeimmel mostanában fákat rajzolunk, festünk. Közben mesélek nekik a fák hasznáról, kiszagolunk ilyenkor az ablakon, összehasonlítva a szoba levegőjét a kinti, friss levegővel.  Oxigén, árnyék, madaraknak és mókusoknak odú, fajátékok anyaga, hegyek őrizője a fa, hogy csak a legfontosabb tulajdonságait említsem. Hársfateát iszunk és gyümölcsöt eszünk közben. Ha a parkban sétálunk, vagy kirándulunk, megfigyeljük mindazt, amiről a rajzlap felett beszélgettünk.

Nem véletlen, hogy a nevünknek is ezt választottuk, mikor a SzóKiMondókának céget alapítottunk: TreeFa World. Ha a fákra rá tudunk csodálkozni és megmutatni ezt gyermekeinknek, a természetre való rácsodálkozást tanulja meg, annak szeretetével és tiszteletével együtt. 

dsc_0474.JPGCsak amit ismerek, azt tudom szeretni, és amit szeretek, azt tudom védeni - tartja a mondás. Emiatt tettük be a SzóKiMondóka fejezeteibe a természeti ismereteket: a négy elem, a víz, a föld, a tűz és a levegő témaköreit, az évszakokat, állatokat, természeti jelenségeket, stb. Bízunk benne, hogy a szülők segítségével elmélyül a gyermekekben az így csepegtetett tudás és szokássá válik gyermekeinkben a környezet védelme

Ti hogyan nevelitek gyermekeiteket felelősen gondolkodó, a világra vigyázó felnőtté?

Várjuk tippjeiteket, kommentjeiteket!

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek ötleteink, további könyvajánlóink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése, és a közös játék témákban, ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

Kövess minket a blog.hu-n is, hogy értesülj azonnal legújabb bejegyzéseinkről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr317242601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása