játékosan, könnyedén

Könyvajánló: Goldie Hawn – Hogyan neveljünk boldog gyermeket?

2015/02/12. - írta: szokimondoka

letoltes.jpgSzülőként számomra az a legfontosabb, hogy családom, gyermekeim boldogak legyenek. De mit is jelent a boldogság fogalma? Mit tehetünk annak érdekében, hogy a boldogság folyamatosan jelen legyen gyermekeink és az egész család életében?

Ezen a héten rendhagyó módon, egy - a  korábbi kérdésekre választ adó - könyvet fogok ajánlani nektek. Ez a könyv rengeteg tanácsot, segítséget adott nekem abban, hogy gyermekeim boldog környezetben, boldogan éljenek és nőjenek fel.

Goldie Hawn – Hogyan neveljünk boldog gyermeket?

 

A sikeres színész és producer Goldie Hawn ajándékozott meg bennünket ezzel a könyvvel, Wendy Holden társírójának segítségével. A könyv megszületését 10 éves kutatómunka előzte meg és örvendetes, hogy megjelenését követő 2 éven belül már magyarul is olvashatjuk az Édesvíz kiadó jóvoltából. 2001. szeptember 11. eseményei indították el Goldiet azon az úton, hogy mit tehetne ő az amerikai gyermekekért, hogyan tehetné boldogabbá életüket, hogyan segíthetné őket abban, hogy magukban keressék meg a boldogság kulcsát és ne kívülről, másoktól várják életük megoldását.

hogyan_neveljunk_boldog_218.jpg10 éven keresztül számos agykutatóval, gyerekpszichológussal, neurobiológussal állt kapcsolatban, tanulmányozta munkájukat, ha annak köze volt a boldogság tudományos megközelítéséhez. Számtalan kísérletet végeztek és korábbi eredményeket elemeztek ezzel az egyetlenegy kérdéssel: mi okozza az agyban a boldogság érzését és hogyan, milyen módszerekkel idézheti azt elő valaki? Más szóval, hogyan kezelhetjük érzelmeinket, hogy azok ne uralkodjanak el rajtunk és minél kevésbé befolyásolják racionális döntéseinket? Hogyan találhatjuk meg a belső békét, boldogságot ebben a zajos világban és főleg hogyan tudjuk gyermekeinknek is megtanítani ezt a képességet?

Goldie Hawn-t mélyen megérintette a kutatás eredménye és annak érdekében, hogy közkinccsé tegye ezt a tudást, alapítványt hozott létre, amelynek célja a módszer népszerűsítése az iskolákban. A program neve MindUP, melynek célja az osztálytermekben az optimizmus és az öröm elterjesztése és azon technikák megtanítása, amelyek segítségével az egyén eljuthat ebbe az állapotba. 


„A mi gyerekeink olyan kihívásokkal találkoznak, amilyeneket egyetlen előző generáció sem tapasztalt. Ebben a túlságosan sok ingert tartalmazó, gyors tempót diktáló társadalomban hatalmas érzelmi kockázatnak vannak kitéve - okozza ezt akár a család széthullása, gazdasági rendszerünk összeomlása, vagy a nyomás, hogy sikeresek legyenek. Ha segíteni akarunk nekik segíteni saját magukon, tanítsuk meg őket arra, hogyan kezelhetik a stresszt; közben pedig ezzel magunkat is emlékeztetjük arra, hogy a minket érő stresszt is érdemes lenne kezelnünk.”

A könyv rengeteg gyakorlatot is leír a tudatos légzés, az érzelmek felismerése, az empátia, vagy az optimizmus gyakorlása terén, vagy a tudatos érzékelés (látás, hallás, szaglás, ízlelés, mozgás) területein. Ebből elhoztunk egy csokorra valót nektek, de mindenekelőtt a gyermekekre irányuló teljes odafigyelést gyakoroljuk: „Különösen oda kell figyelnünk a gyerekeink mondanivalójára. Ha odafigyelünk rájuk, mindent elmondanak nekünk, ezért muszáj elsajátítanunk az odafigyelés művészetét. A tudatos odafigyelést gyakorolva erősítjük tudatosságunkat, és finomítjuk a valódi hallás képességét.”

TUDATOSSÁGOT ELŐSEGÍTŐ GYAKORLATOK

 

Tudatos légzés

A tudatos légzés folyamata nagyon egyszerű. Csak annyit kell tenned, hogy a légzésedre összpontosítasz. Amint az egyik lélegzetvételnek vége, kezdődik a következő. Sokunknak nagyon felületes a légzésünk, és csak a tüdőnk felső részét használjuk. Ez különösen akkor igaz, amikor a számítógép előtt görnyedünk, vagy a mobiltelefonunkon pötyögünk valamit. Minél stresszesebbek és izgatottabbak vagyunk, annál felületesebb a légzésünk. Azzal, hogy lentről felfelé megtöltjük a tüdőnket, energetizáljuk a testünket. A kiáramló levegő pedig ellazítja a testet.

Tudatos látás

Próbáld beépíteni a tudatos látást a mindennapjaitokba. Ezt a játékot játszhatjátok iskolába/óvodába menet, bevásárlás közben, vagy miközben átsétáltok egy barátotok házához. Kérd meg a gyerekeket, hogy nézzenek körül. Mondják el, hogy mit látnak, és sorolják fel azokat a dolgokat, amelyeket addig soha nem vettek észre. Te is oszd meg velük az élményeidet.

Tudatos boldogság: BOLDOGSÁGFAL

Üljetek le a gyerekekkel és vegyetek elő zsírkrétát vagy színes ceruzát és rajzoltad le velük a vidám pillanataikat. Készítsetek egy „boldogságfalat”, ahová kitűzhetitek a képeket. Olyan helyen legyen, amely mellett minden nap elmentek. Gyűjtsetek össze közösen pár magazint, vegyetek elő ollót, papírt, ragasztót, és készítsetek kollázst a legvidámabb, legboldogabb családi pillanatokról, vagy csak állítsatok össze találomra egy montázst boldog emberek képeiből. Ezeket is tegyétek fel a falra, ez mind a tiétek, legyetek kreatívak, és érezzétek jól magatokat. 

Ha érdekesnek találtad az ajánlót, itt megtalálod a könyvet: ITT

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek ötleteink, további könyvajánlóink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése, és a közös játék témákban, ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

Kövess minket a blog.hu-n is, hogy értesülj azonnal legújabb bejegyzéseinkről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr657164649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása