játékosan, könnyedén

Itt a tavasz

2015/03/26. - írta: szokimondoka

nevtelen.pngVégre itt a tavasz és vele együtt megjelentek a friss zöldségek a piacon. Vitaminra éhes szervezetünk alig várja már, hogy újra töltekezhessen. Vajon így van ez gyermekeink esetében is? Konkrétan: mennyire könnyű velük a salátát, a friss zöldséget megetetni? 

Sokáig nálunk a salátaöntet volt a kulcs. Egy jó öntettel megettek mindenféle salátát. Ha csak keveset is, de azért lecsúszott pár levél friss zöld, hozzászoktak, hogy a saláta a mindennapos étkezések része, van helye a tányérjukon. Aztán rájöttek, hogy az öntetet nem csak a salátára lehet tenni, hanem a húsra, tésztára, meg gyakorlatilag mindenre. Na, most már gondolkodhatok új ötleteken, hogy mivel vegyem őket rá a salátaevésre. Vagy úgy általában, mivel lehet ösztönözni a gyerekeket, hogy megegyenek, vagy megkóstoljanak ételeket, amelyekről mi tudjunk, hogy szükségesek?  Zoé lányom iskolájában nagyon jó tippet kaptam. 

Főzőiskola - egy évben négy alkalommal vett részt az osztályuk főzőórán. Minden alkalommal más ízről tanultak, más ételt készítettek és ettek meg a végén. Az utolsó alkalommal, amikor volt szerencsém önkénteskedni, a keserű íz került sorra. A konyhafőnök elmondta, hogy van jó keserű és rossz keserű íz. A jó keserű az ásványi anyagoktól, a vitaminoktól lehet keserű, mint a leveles kel például, vagy a grapefruit. A rossz keserű általában figyelmeztetés: ne egyél meg, nem vagyok neked való - ilyenek a vegyszerek, a gyógyszerek, a szappan, és még sorolhatnám. A jó keserű ízeket meg lehet szelídíteni - például a leveles kel levelét apró darabkákra tépni, egy gerezd citromot és egy gerezd narancsot ráfacsarni - a citrusokban lévő vitaminok lebontják a nagyon keserű molekulákat és ha elég sokáig masszírozzuk a salátaleveleket, egészen tűrhető lesz a kel íze. Aragulát is kevertünk az összetépett leveles kel közé, ami megint kicsit erős ízű, de jó alkalom arra, hogy ezzel a szupernövénnyel is megismerkedjenek a gyerekek. Végül, mikor már eléggé beízesítették a leveleket a gyerekek, hozzátettünk még oliva olajat, mazsolát és napraforgót - ezek ismert és általában szeretett ízek, feldobják a salátát, ki ne enné meg szívesen őket? 

nevtelen_1.png

A puding próbája az evés - a salátáé is. Képzeljétek el, hogy a gyerekek nagy része szívesen ette meg az általa készített salátát és pozitívan nyilatkozott róla! Alig hittem a szememnek. Minden kisgyerek szeret a konyhában segíteni, kotnyeleskedni. Eddig valahogy mindig csak a süti készítésnél jutott eszembe bevonni őket. Pedig a saláta sokkal jobban megérdemli a figyelmüket, s ha ők tépkedik, masszírozzák, locsolgatják - jobb eséllyel fogják megenni, sőt értékelni, szeretni is. Azóta már többször főzőcskéztünk együtt, például a rántottának eddig nem nagyon volt sikere, de mióta ők verik fel a tojást és ők készítik el az ételt - persze az én segítségemmel - azóta lelkesebbek abban is, hogy utána meg is egyék. Újabb bizonyítéka annak, amiről már sokat írtam itt a blogban, hogy mennyire fontos egy gyermeknek a megtapasztalás, a tapasztalati tanulás. Nekünk bevált ez a módszer. 


Kipróbáljátok ti is?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr677306278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása