játékosan, könnyedén

Az Óperenciás tengeren túlról jelentem: Turnézik a SzóKiMondóka! 

2015/02/05. - írta: szokimondoka

dsc_0693_masolata.JPGRészt veszek itt az Egyesült Államokban egy olyan szülői közösségben, amely fontosnak tartja a magyar nyelv megőrzését. Ennek keretében, az elmúlt néhány napban az Államok nyugati partvidékén jártam Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdő meséit előadni nyolcad magammal. Ahol bemutathattam a SzóKiMondókát, és az előadások előtt, vagy után tartottam SzóKiMondóka foglalkozást is, tanítottam gyerekdalokat, játszottunk a szókártyákkal, a macival, a török basával. 

Meglepően sokan vettek részt ezeken az előadásokon az ottani magyar közösségekből, s bár nem mindenki ismerte a gyerekdalokat, az olvasás már mindenhol igen jól ment. Itthonról nézve lehet, hogy ez nem tűnik olyan nagydolognak, de  egy teljesen más nyelvterületen, más kultúrában élve ezek az élmények rengeteget számítanak, a magyar nyelv, a kultúra megőrzése, átadása szempontjából, illetve az sem másodlagos, hogy minket felnőtteket visszarepít a Magyarországon töltött gyermekkorba. Ha gyermekeink velünk énekelnek egy magyar dalt, ha együtt mondókázunk, ha mesét olvasunk, vagy ebben az esetben mesejátékot adunk elő élőben, magyar nyelvi fejlesztő foglalkozásokkal tarkítva, akkor közelebb hozzuk a kisebbekhez a mi otthonról hozott emlékeinket, élményeinket. Amellett, hogy a magyar nyelvet nem hagyjuk feledni, használjuk és gyakoroljuk. Itt született gyerekek részéről ez már önmagában is nagy eredmény és a szülők erőfeszítéseit dicséri.  

Találkoztam olyan felvidéki származású édesapával, aki törte ugyan a magyar nyelvet, de a lánya már nagyon szépen beszélt. Magyar iskolák voltak vendéglátóink, akik igen sokat tesznek a magyar nyelv átadásáért idegenben. Ilyen rövid idő alatt is kiderült, hogy mennyire fontos mindenhol a közösség, hiszen a nélkül igen nehezen menne a magyar kultúra ápolása. 

dsc_0778.JPGLázár Ervin nem csak abból a szempontból jó választás, hogy a felnőttek mind ismerik, és meséi nagyon elbűvölőek és tanulságosak. A választékos kifejezések, a szinonimák még azoknak a nézőknek is tanítanak újat, akik esetleg még nem hallották, vagy rég nem használták ezeket az ízes magyar kifejezéseket, szófordulatokat, szójátékokat. Bár az utolsó helyszínen éppen a "vászon"-ra kérdezte meg az egyik gyermek, hogy micsoda, azért a poénokon nevettek, a vicceket értették mindenhol. San Diegoban a Magyar Ház szervezésében, Los Angelesben a Magtár, San Fransciscoban pedig a Portola Valley-i Priory Katolikus Missziónak köszönhetően léptünk fel. 4 nap, 3 előadás, 5 átutazott éjszaka. Nagyon nagy élmény volt részt venni ebben az előadásban, látni a csillogó gyermekszemeket, magyarul közösen énekelni, mondókázni, mesélni... itt az Óperenciás tenger túloldalán.

A következő darabnak környezetvédelmi témájú előadást szeretnénk, de nem ismerünk ilyen mesejátékot. Te tudsz javasolni megírt darabot, vagy akár csak témát?

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

Kövess minket, hogy értesülj azonnal legújabb bejegyzéseinkről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr957143617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása