játékosan, könnyedén

Jézuska vs. Santa Claus - Magyar karácsony távoli tájakon

2014/11/27. - írta: szokimondoka

1507839_245532738946191_1359790126_n.jpgKarácsony közeledtével ezen és a következő héten kicsit rendhagyóak leszünk. Megkértük kedves külföldön élő magyar olvasóinkat, hogy írják meg, náluk milyen a karácsony. Ezen a héten két beszámolót osztunk meg veletek egyenesen Kanadából és Spanyolországból.

(levél Kettitől Kanadából)

,,Szia kedves SzókiMondóka csapat!

Szívesen írok a mi karácsonyunkról, … azért is, hogy elmondjam, mi hogyan ünnepeljük a Szeretet ünnepét, Krisztusunk születését.
Kis családommal 3 éve élünk Kanadában, Torontó mellett. Idegen szemmel sok különbség van az itteni, és otthoni karácsony között, már ha csak a hagyományokat nézzük, és nem azt, hogy nincs velünk a család többi tagja. Ezért is próbáljuk minél hagyományosabban megtartani az ünnepet.

Itt a tél már Október végén, November elején elkezdődik. Éppen ma esett le az első hó, November 17-e van. Az üzletközpontok, kisebb-nagyobb áruházak, üzletek már most ragyognak a csilli-villi karácsonyi portékától, roskadoznak a polcok……Mi nem vagyunk a nagy vásárolgatás és ajándék-halmozás hívei, és örömöm lelem egy-egy karácsonyfa disz vagy ajándék elkészítésében. Erre ösztönzöm a kislányomat is. Persze nő létemre engem is vonzanak a kirakatok, a cuki hóember-rénszarvas-manó figurák, ezért van nekünk is egy-két aranyos szobrocska ilyenkor a lakásban. Ellentétben az üzletekkel mi csak december közepén, 1-2 héttel előtte csinosítjuk ki a lakást, Szenteste napján díszítjük fel a fát, különben az ember hamar beleun a hangulatba, és nem lengi körül az újdonság varázsa. …..

kanada karacsony.jpgA kanadaiak December 25-én ünnepelik a karácsonyt, az a Christmas Eve. Mi otthoni szokás szerint 24-én tartjuk a Viliát. Sajnos itt nem lehet elő fát állítani, főleg ha társas házban lakik az ember, tűzvédelmi okokból. Szóval nekünk is műfánk van. Ezt a család együtt díszíti a karácsonyi dallamokra :) Szól a zene, kislányom, férjem rakják fel a díszeket, én koordinálok, közben a konyhában is sürgölődöm. Minden évben lennie kell mézeskalácsnak (ezt már hamarabb megsütjük és kidíszítjük), mézes zserbónak, és még egy pár fajta, otthoni ízekre emlékeztető süteménynek. Mi vacsorára savanyú káposztalevest eszünk kolbásszal, halat sütünk krumpli salátával. 17:00-18:00 körül kezdődik a vacsora. az asztalon van még szeletekre vágott alma (annyi szelet amennyien a családban vagyunk, tehát nálunk 3), méz, és egy-egy cikk fokhagyma. Az alma az összetartozást szimbolizálja, és annak reményében harap bele mindenki, hogy jövőre is ugyan így együtt leszünk, a mézbe mártott fokhagymát pedig az egészségért, boldogságért harapjuk. Ezután imádkozunk, az otthoniakra gondolunk, és azokra, akik már nem lehetnek velünk, hálát adunk azért, hogy van fedél a fejünk fölött, és kérjük azok számára is, akiknek nincs (ezek általában könnyfakasztó pillanatok, és ilyenkor még jobban felértékelődik a család, szeretet és hiány fogalma). A vacsora után nálunk a kis Jézus csönget egy csengővel. Ez jelzi, hogy a fa alatt már ott vannak az ajándékok. Meggyújtjuk a gyertyákat, csillagszórókat. Közösen énekeljük a Kis karácsonyt, a Mennyből az angyalt, Pásztorok, pásztorok, pásztorokat ( ami épp eszünkbe jut). Ezután jön az ajándékbontás, fényképezkedés.

Nálunk az ajándékok nem az árról vagy nagyságról szólnak, hanem a szeretetről, törődésről. Persze kislányunknak azért veszünk egy rég áhított játékot, aminek a gyermek szíve nagyon örül. A múlt évben egy hintalovat kapott, az ez évi ajándék egy babaház lesz. A párommal egymást is megajándékozzuk, általában itt derülnek ki a titkos vágyak, és hogy ki mennyire figyelt oda a másikra. Vagy nem :D Ezután együtt töltjük az időt, beszélgetünk, játszunk. …... Karácsony másnapján aztán templomba megyünk, barátainkkal találkozunk, vagy ünnepi tematikájú programot látogatunk meg. Nálunk így teljes az ünnep. 
Ezeket a hagyományokat, érzéseket otthonról hoztuk. Ahány ház, annyi szokás, szokták mondani. De én, mivel a család otthont teremtő és összetartó eleme vagyok, mint nő, igyekszem megtartani a hagyományokat, apró mozzanatokat, amiket én is anyukámtól tanultam. Hiába lepi el a házat fényáradat és dísztenger, ha nincs benne lélek és öröm.

Kívánok Nektek is Áldott, békés karácsonyt, hogy megtaláljátok meg Ti is miről szól valójában az ünnep, mi a fontos, és mi nem az.

Szerettel: 
Ketti”

(levél Spanyolországból)

,,Jézuska vs. Három Királyok
Milyen a karácsony magyar szemmel Spanyolországban?

Tíz éve élek Spanyolországban, családom fele spanyol, így ez már nem az első ibériai karácsonyom. Kicsi lányomra való tekintettel igyekszünk belopni családunkba a magyar és a spanyol szokásokat is. Betlehemünk és karácsonyfánk is van. Jézuskánk és Három Királyaink is, bejglit is sütök és turrón-t is eszünk. 

Karácsonyfa vagy Betlehem

belen.jpgA karácsonyfának Spanyolországban nincs különösebb jelentése,  egyszerű dekorációs elem, már december
elején felállítják, már akiknek van. Régebben nem állítottak fát, ez egy új, külföldről átvett szokás, bár egyre nagyobb teret hódít, most mar sok helyen látni, főleg az üzletekben, és a lakásokban, mint karácsonyi dekoráció. Az igazi hagyományőrzők lakásában még mindig csak Betlehem van, de az minél több figurából áll, annál jobb. Itteni barátaim sokszor mesélik, hogy mennyire várták gyerekként a Betlehem-állítást, kialakítani a hátteret, az istállót, szépen elrendezni a figurákat, nem egyszer még kis apró motorral működő vizeses is volt!

Az utcán karácsonyfák és Betlehemek váltakoznak a kirakatokban.  Zaragozaban a Plaza de Pilar-on, a főtéren egy több utcából álló, igazi Betlehemet rendeznek be, ember nagyságú figurákkal.

Jézuska vagy a Betlehemi Királyok

A spanyol gyerekek január 5-ig kell várjanak az ajándékra, mert azt a hagyományok szerint a Királyok hozzák (igazából logikusnak is tűnik, hiszen ők visznek ajándékot az újszülött Jézusnak) január 5-én éjszaka. Nagy csinnadratta közepette minden városba, faluba megérkeznek a Királyok a főutcán bevonulva, ünnepélyes keretek között megkapjak "Minden-lakást-nyitó-kulcsot" a polgármestertől. A kulcsot azért, mert a gyerekek megkérdezhetik, hogy mennek be a lakásba Őfenségei. (Érdekes én sosem kérdeztem meg, hogy jut be Jézuska és az angyalok) Éjszaka minden gyerek megkapja az ajándékát, hogy 6-án reggel megtalálja a sok meglepetést.  Ez újabban azért sokat változott, megint csak a külföldi behatásnak köszönhetően, most már van ajándékozás 24-én vagy 25-én is, és persze 5-én. Így, mivel január 6-a is ünnepnap, itt a karácsonyi ünnepek elhúzódnak egészen január 7-ig. 

Bejgli vs. Turrón

turron.jpgA karácsonyi étkezésekre a spanyol családok kisebb vagyont költenek, hogy minél különlegesebb legyen a vacsora szenteste és a karácsonyi ebéd. Gyönyörűen terített asztal, több fogás, mindenki nagyon kitesz magáért. A spanyol emberek nagyon-nagyon sokat költenek ezekre a családi vacsorákra, nem lehet ám egyszerű csirke, sertéshús, hanem legalábbis tengeri herkentyűk, tengeri hal (itt is drága, nemcsak otthon) minél kacifántosabb annál jobb. Olyan, amit nem eszünk mindennap. Itt elég furcsán mutatna a karácsonyi asztalon egy töltött káposzta-féle mindennapi vacsora. A karácsonyi édesség itt a Turrón, ami egy édes mandulamassza. Ennek már kismillió változata van, van csokis, marcipános, gyümölcsös és még sorolhatnám. De az alap ugyanaz, azaz egy édes massza. Olyan, mint egy vastagabb tábla csoki, már a formáját tekintve...  Itt a karácsony nem jelenti azt, hogy izzanak a sütők és többféle sütemény van édességnek, itt boltban készített többféle ízesítésű Turrón, gyümölcs, és csoki a desszert.’’

A következő héten megtudhatjátok, vajon olyan-e az amerikai karácsony, ahogy azt a filmekben látjuk.

Addig is kellemes készülődést kívánunk!

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban  ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr686937213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása