játékosan, könnyedén

Jézuska vs. Santa Claus - Magyar karácsony távoli tájakon 2.

2014/12/04. - írta: szokimondoka

197303_1020260899974_1420_n.jpgAhogy az előző héten írtuk most is kicsit rendhagyóak leszünk. Megkértük kedves külföldön élő magyar olvasóinkat, hogy írják meg, náluk milyen a karácsony. Fogadjátok sok szeretettel New York-ból érkezett levelünket.

 

(levél New Yorkból)

,,Gyermekeimmel és férjemmel élek a világ egyik leghíresebb városában, New Yorkban. ’’Kis’’ családunk igen vegyes összetételű. Férjem amerikai állampolgár, viszont édesanyja révén részben puerto rico-i származású. Én magyar vagyok, gyermekeim pedig kettős állampolgárok (magyar-amerikai).

Ami amerikai….

New Yorkban a karácsony a csilingeléstől hangos. Percre pontosan elkezdődik fekete pénteken (idén ez november 28-ára esett) - aznap már a gyalogosokat is közlekedési rendőr irányítja, hogy ne okozzanak nagyobb fennakadást. Óriási a gyalogos forgalom, ahogy aznap délután az üzletek megkezdik a leértékeléseikkel a karácsonyi szezont. A csilingelést minden nagyobb üzlet bejáratánál lehet hallani, különféle segélyszervezetek, kórházak gyűjtenek így a rászorultak számára. Onnantól kezdve december végéig a karácsonyi dekoráció uralja a kirakatokat: műhó, télapó és rénszarvas szán a fő elemek. Elvétve lehet látni betlehemest, vagy háromkirályok díszletet. Úgy ahogyan a filmekben is látszik. Éppen ezért próbálok minél több magyar szokást becsempészni az amerikai forgatagba, amelyek nélkül számomra a karácsony elképzelhetetlen lenne.

2009-tree-1-courtesy-of-tishman-speyer-photographer-bart-barlow.jpg

Ami magyar

Nálunk a télapó december 6-án jár, akit persze gyermekeim minden évben meglesni igyekeznek.   Amerikában a Santa Claus 25-én érkezik. Így ha 6-a után az utcán látjuk a télapót, azt mondom gyermekeimnek, hogy ez azért lehet, mert visszajött megnézni, hogy jók-e még a gyerekek, akiket megajándékozott. Gyermekeink még kicsik, így nem okoz problémát, hogy a karácsonyi ajándékot viszont a Jézuska hozza, nem az ország ellátását végző Santa. 24-én este, mint otthon, elmegyünk templomba - előtte már elkészül a karácsonyi vacsora, a sokféle süteményről híres karácsonyi tál és a fenyőág elmaradhatatlan kellék az asztalon. Akkor is, ha műfánk van, a fenyőillat nem maradhat el a lakásból. 

A templom után gyújtjuk meg a fa körül a gyertyákat, csillagszórót - a nagy ujjongást karácsonyi dalokkal, végül imádsággal zárjuk le. Először vacsorázunk, és csak utána bontjuk ki az ajándékokat.

És ami puerto rico-i…

Puerto Ricón, ami szintén az ország (és családom) része, él a Háromkirályok hagyománya, ami gondolom a spanyol gyarmatosítók honosítottak meg évszázadokkal ezelőtt. Bár mi nem tartjuk ezeket a hagyományokat, rendkívül érdekesek ezek a szokások. A helyieknek január 5-e este friss füvet és vizet tesznek ki a Háromkirályok tevéinek, hiszen ők hozzák az ajándékot. 6-a reggelre pedig ott a meglepetés.

Nem csupán karácsonykor, hanem az év többi részében is próbálunk a különböző kultúrák között egyensúlyozni. Szerencsére nekem könnyű a saját szokásaimat megtartanom abból a szempontból, hogy a párom támogatja ezeket.''

További jó készülődést!

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban  ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr516957269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása