játékosan, könnyedén

Beszélnek-e majd magyarul a kivándorolt családok gyermekei?

2014/10/22. - írta: szokimondoka

87f05ce4e3075d24f078b8acd4c41f86.jpgSaját tapasztalatomból tudom, hogy a gyerekek szép, folyamatos beszéde nem mindig zökkenőmentesen alakul ki. Sokszor előfordul, hogy akár anyanyelvi környezetben is adódnak olyan szituációk, amelyek aggodalommal töltik el a szülőket. De például két nyelven nevelkedő gyerkőcök gyakran keverik a nyelveket egy mondaton belül is akár.

A SzóKiMondókánál kíváncsiak voltunk, hogy jelentett-e problémát a beszédfejlődés, s ha igen, milyet, illetve milyen megoldásokat találtak rá az édesanyák, akiknek gondja volt ezzel. Ezért a beszédfejlődésről és a kulturális nevelésről végeztünk egy reprezentatív kutatást itthon és külföldön élő magyarok körében.

Anya, I love mondóka! - Reprezentatív kutatásunk eredményei

A közel 500 válaszoló körében a következő eredményeket találtuk:

- a Magyarországon élő szülők közel 2o%-ának okozott gondot a gyermekének beszédfejlődése, és legtöbben a megkésett beszédfejlődést nevezték meg problémának. A gyermek csak mutogat, nem beszél, vagy csak szavakat mond, mikor életkora szerint már mondatokat kellene.

- második helyen a beszédhibákat, a selypítést, pöszeséget, raccsolást jelölték meg a szülők, mint a beszédfejlődés zavarát.

- ahol gondot okozott a beszédfejlődés, ott legnagyobb részben a gyermekek 2-3 életéve körül jelentkezett a probléma. Ez azért fontos életkor, mert 3 évesen kerülnek óvodába a gyermekek és addigra már jó lenne, ha meg tudná értetni magát szavakkal idegen környezetben is gyermekünk, ki tudná fejezni kívánságait, aggodalmait. Ez minden bizonnyal segíti az amúgy is nehéz óvodai beilleszkedést, hisz ha csak mi értjük "beszédét", jó eséllyel nem kapja meg az óvónénitől, amire vágyik. Ráadásul a csoportba való beilleszkedéshez is fontos, hogy társaival tudjon kommunikálni, megbeszélni a különböző helyzetekben felmerülő "problémákat". Így javasoljuk, hogy jóval az óvodába kerülés előtt, úgy két éves kor körül kezdjünk el foglalkozni - ha addig nem tettük - a helyes beszéd kialakításával, a beszédfejlődés segítésével, ösztönzésével.

Számunkra meglepő eredmény volt, hogy a szülők számára nem túl fontos, hogy a gyermek érthetően beszéljen az óvodába kerüléskor.  Ne feledjük azonban, hogy hátránnyal indul az oviban gyermekünk, ha a beszéde nem érthető és tiszta, ezért az ő érdekében mindent meg kell tennünk azért, hogy minél hamarabb kialakuljon a szép beszéd képessége.

speech-topics-for-kids.jpg-Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire fontos  a szülőknek az, hogy a mese vagy a játék visszatükrözze a magyar kultúrát. Értékelik-e, hogy a gyermekeknek szóló irodalom használjon  aktuális magyar szófordulatokat és a magyar kultúrára épüljön. A válaszok alapján a családok 86%-ának fontos ez. Ezt azért szeretnénk kiemelni, mert ezek szerint a szülők értékelik a magyar alkotókat, nem mindegy számukra, hogy idegen nyelvről lefordított, más kultúrák szokásait tükröző meséket, mondókákat olvassanak gyermekeiknek. 

- Valamint 99%-uk szeretné, ha gyermeke játszva válna olvasást szerető személyiséggé.

Figyelembe véve, hogy mennyi fiatal család keres külföldön lehetőséget, napjainkban aktualitás a külföldön élő magyarok témája. Kutatásunk alapján látjuk, hogy a külföldön élő magyar szülők túlnyomó többsége, 92%-a szeretné megőrizni az anyanyelvet és továbbadni azt gyermekének. Ez a jövőre nézve egy biztató adat. Viszont a felmérésből az is kiderült, hogy 83%-uk úgy érzi, hogy gondot jelent számukra a magyar nyelv megőrzése és ehhez nem kapnak megfelelő segítséget, eszközt, elegendő  információt.

Jó hírünk van számukra: A SzóKiMondóka segít a magyar nyelv korai elsajátításában, megőrzésében, az olvasás előkészítésében, a kulturális nevelésben. A SzóKiMondóka nem csak a külföldön élő magyaroknak segít, hanem minden kisgyermek beszédfejlődését ösztönzi és olyan segítséget ad a gyermekeiket fejleszteni kívánó szülőknek, amelyet sokoldalúan, a gyermek igényeihez mérten tudnak használni.

Számotokra is fontos a magyar kultúra jelenléte a kicsik olvasmányaiban, illetve ha külföldön éltek, ti is igyekeztek megőrizni az anyanyelvet?

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban  ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr556816747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása