játékosan, könnyedén

Fejlesztő játékok - Mikor, mire, milyet és egyáltalán: kell-e?

2014/09/04. - írta: szokimondoka

egyutt 2.jpg


Tele van az internet fejlesztő játékokkal, sorra nyitnak a valós és virtuális boltok, hogy kielégítsék a szülők igényeit. Kell-e külön fejleszteni és ha igen, mivel, mikor, hogyan és miért olyan drágák ezek a játékok?


egyutt 3.jpgValószínű, hogy azért van ennyiféle fejlesztő játék, mert
mindegyik más-más készséget fejleszt, nehéz olyat
találni, ami egyszerre több területen adhatna megoldást fejlesztési igényeinkre. Ennek megfelelően hirdetik őket fejlesztési területek szerint (kirakók, építők, matek, kreatív), érzékelési területek szerint (tapintás, hallás, megfigyelés, finommotorika), vagy életkor szerint, de olyannal is találkoztam, hogy a homokozó vödör neve Bébi fejlesztő vödörszett volt. Gyakorlatilag mindenre rá lehet mondani, hogy
fejlesztő játék és van is benne igazság, hisz szinte minden játék tanít valamit a gyermeknek, ha mással nem, a színével, a formájával, a felületével. Annak érdekében azonban, hogy a nagy reményekkel megvett, drága fejlesztő játék ne csak a polcon porosodjon az újdonság varázsának elmúltával, ismerned kell gyermeked igényeit, hogy olyat válassz, amit szeretni fog - mert mint minden, csak akkor hat és fejleszt, ha rendszeresen használja, használjátok. Nem kell feltétlenül megvenni, ha látsz egy ötletes fejlesztő játékot, ha azt megcsinálod magad, azzal még többet tanul a tárgyak szerepéről, a kreativitásról (pl. tapintózsák, krumplinyomda).

egyutt 5.jpgRészt vettem egyszer egy egynapos Montessori szülő képzésen, ahonnan rengeteg otthon elkészíthető fejlesztő játék ötlettel tértem haza, amelyeket karácsonyig megcsináltam a lányomnak. Ők is ajánlottak drága megoldásokat, de volt bőven miből választani, így azokat preferáltam, amiket én is meg tudtam csinálni. Egy nagy csavarral és a hozzávaló anyával játszva pl. fejlődik az írókéz, Plussz tablettás dobozokból te is csinálhatsz szagló dobozokat, vászon zacskóból tapintó zsákot, a gyurma és a papír, ceruza pedig alapvető fejlesztő játékok.

egyutt 4.jpgMost néhány szót a játékos fejlesztésről. Mint említettem, a használaton múlik
minden. A te hozzáállásodon. Ha úgy állsz neki, mindenből játékos fejlesztést varázsolhatsz. Pici korban
beszélj hozzá és mutass meg neki mindent. Később add a kezébe, amit csak lehet. Közben beszélj hozzá sokat, az érzékeiről is, amit lát, hall, érez. Énekelj neki. Ne aggódj, hogy hangzik, egyszerű, követhető dalokat, mondókákat - menni fog, imádni fogja. A dalok, mondókák már egyszerre több érzéket fejlesztenek és erősítik a kapcsolatot is. Mozgással, hintáztatással kiegészülve pedig a motorika, a beszéd fejlesztésének alakulását is. Később a rajz, az olló, a papír, egy puzzle vagy egy könyv újra és újra adhat játékos alapot foglalkozásaitoknak. A mondókázásról se feledkezz el csak azért, mert nőnek - 6 éves lányom ugyanúgy élvezi, ha Mackó, mackózom, vagy Csip-csip csókázom vele, mint 2 évesen.

A te osztatlan figyelmed és szereteted a legfontosabb gyermeked számára és ezek a játékok csak teret adnak neki - ne spórolj vele mindennapos teendőid közt!

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban  ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr286668317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása