játékosan, könnyedén

Olvasást előkészítő gyakorlatok

2014/09/29. - írta: szokimondoka

- Ki gondolná, hogy ennyi a titka gyermekünk olvasóvá nevelésének…?

egyutt 5.jpg5 éves lányomat beírattuk egy nyári, olvasást előkészítő kurzusra, hogy használhassuk az ott szerzett tapasztalatainkat a SzóKiMondóka anyagába is. Ami miatt megtetszett a program, hogy a szülő részvételére épít: együtt veszünk részt a foglalkozásokon és heti 4 alkalomra kaptunk otthonra foglalkozástervet. Meghallgattam a csomaghoz kapott, szülőknek szóló DVD-t, amelynek az üzenete ez volt: legtöbb és legfontosabb, amit annak érdekében tehetsz, hogy gyermeked olvasóvá váljon, hogy rendszeresen olvasol neki. Megnyugtató ez a gondolat, mert nem kerül semmibe és még én is élvezem. 

Leírtam Nektek néhány rövid feladatot, amelyekkel előkészíthető és megszerettethető az olvasás, a betű-hang 
megfelelés és hangok felismerése, és amelyeket az 5 éves lányom nagyon szeret: 

1. K, mint kukorica – játékos feladatok:

- "Édes vagyok, bár sokan sóznak, sárga szemeim ehetők, csőben jövök eléd, vagy szemenként a pizzádon, de ki is pattogtathatsz, és akkor fehérré változom - nevem K (kö nem ká!) hanggal kezdődik. Na, hogy hívnak?" (kukorica)

Te is kitalálhatsz hasonlót, lényeg, hogy ne a megszokott, bé, cé, dé módokon mond ki a betűket, hanem csak a hangot mond, amit jelöl. 

- "Tapsolj, amikor hallod a k hangot a szó elején! Kendő, érem, Kázmér, kérem, lázmérő, kapa, apa...stb."

2. Dramatizálás: 

Segíti az éppen elolvasott mese megértését, ha megbeszélitek az olvasottakat, vagy szerepjátékkal eljátsszátok a mese egy-egy jelenetét, vagy egészét. Segítenek a következő kérdések: "Te mit csinálnál ...?" vagy "Szerinted hogy érzett ...?" 

3. Közös olvasás:

Rövid szöveges könyveket olvashattok együtt oly módon, hogy az ismétlődő sorokat közösen mondjátok, vagy gyermeked mondja, ha már tudja, a soron következő szót. Az ismétlések amúgy is nagyon fontosak, lányomnak a Waldorf oviban egy hétig minden nap ugyanazt a mesét olvasták - ezért tudta megtanulni itt elhangzó mesét, nem mi magoltattuk be vele.  

4. Mesediktálás: 

Adj neki témát, vagy kezd el a mesét, és ő folytassa - diktálja le neked a mesét. Ha kész vagytok, olvasd neki vissza, és kérd meg, hogy illusztrálja is a könyvet. (Ez szép ajándék a család bármely tagjának.) 

5. Betű pantomim:

Ha gyermeked már ismer egy-két betűt, játsszátok el azokat, jelenítsétek meg együtt, használva az egész testeteket. Az I vagy T betűt egyszerű lesz megjeleníteni, de az M vagy A betűkhöz már ketten kelletek! 

6. Keresd a szóban! 

Ha már felismer egy betűt, írj neki olyan szavakat, amelyekben benne van az a betű, nem csak a szó elején. Először mutassa meg, hogy hol van az ismert betű. Aztán már ha tudja, mondja meg, hogy hányadik helyen áll, vagy milyen betű után van.

Remélem hasznosnak találtad a bejegyzést! További olvasást előkészítő játékokat találhatsz majd a SzóKiMondóka csomaghoz mellékelt Használati útmutató és játékgyűjteményben.  

Most kedvezményesen megrendelheted a SzóKiMondóka csomagot a Használati Útmutatóval együtt 2014.09.29-től 2014.10.09-ig. Hogy mi a SzóKiMondóka, és mi is ez a kedvezmény, erről itt olvashatsz többet: KATT

tető.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr656741171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása