játékosan, könnyedén

Készségfejlesztés vagy játékos ösztönzés?

2014/09/25. - írta: szokimondoka

cikk222.pngEgy korábbi blogbejegyzésben a fejlesztő játékok sokaságáról írtam, arról, hogy el lehet veszni a kínálatban, és ritkán találni olyan játékot, amely egyszerre több területet is fejleszt, valamint igazi kihívás olyan játékot találni, amelyet a gyerekek maguk is tudnak használni és igazi kedvencükké válik. Örömmel vennénk ha megosztanátok velünk ilyen irányú tapasztalataitokat, ha megírnátok, melyek azok a játékok, amelyek minden szempontból jól működnek.

Lehet, hogy az a probléma, hogy a készségfejlesztő játékok közt keressük a megoldást, nem a társasjátékok közt, vagy éppen a normál játékpolcon.

Biztos vagyok benne, hogy sok olyan játék van a piacon, amely ugyan nem hívja magát fejlesztő játéknak, de a világ megismerését ösztönzi és stimulálja a gyermekek érzékszerveit. Mint minden játék, ezek is reprodukálhatók a szülők által, ha van elég időnk és kitartásunk. Egyszerű eszközökkel lehet az érzékszerveket stimuláló játékokat készíteni, vagy akár a mindennapi programjainkban teret nyitni a tudatos érzékelésnek.

Egy remek könyv, amit legutóbb ebben a témában olvastam Goldie Hawn: Hogyan neveljünk boldog gyermeket? c. könyve. Honlapunkra is kigyűjtöttünk ebből a könyvből idézeteket és gyermekeink tudatosságát elősegítő gyakorlatokat.

Ösztönző légkör, ingergazdag környezet kicsiknek

Szülői felelősségünk, hogy gyermekeinknek a legjobb indulást biztosítsuk, gazdag környezetet, amelyből bőven kap ingert, stimulációt, ösztönzést. Egész pici korban egy kert is sokáig megteszi, vagy játszótér, amennyiben van ott mivel és kivel találkoznia a gyermeknek folyamatosan. Később már elengedhetetlen a szülői beavatkozás, a járás elindulásával fokozatosan nyílik ki a világ a picik előtt és nekünk abban az ütemben kell eléjük tárnunk a fellelhető érdekességeket, ahogy kíváncsiságuk azt megköveteli. Olyan ingergazdag légkört kell teremtenünk, változatosságot biztosítanunk, amely segíti gyermekünk természetes fejlődését. Erre a legtöbb TV-műsor és videojáték nem alkalmas. A legnagyobb baj ezekkel, hogy mesterséges környezetet biztosítanak a gyermekeknek és egyszerre túl sok ingerrel bombázzák őket. Olyan ingerekkel, amelyek nem a valós világból származnak így téves képzetek születnek a picik fejében. Arról nem is beszélve, hogy még a gyerekeknek szóló műsorok is sokszor tartalmaznak erőszakos jeleneteket, alig van mese, amelyben ne lenne valami rettentő gonosz és ezek a képek sajnos éjjel is kísértik a piciket, megzavarva fejlődésüket.

Sokszor a napi rohanásban a legjobb szándék ellenére sem tudunk mindenhol megfelelni, és sokszor bizony a TV-t kapcsoljuk be, csak hogy legyen egy kis nyugalom... Sokszor nem tudjuk már mit is játszunk, mivel teremtsünk ilyen ingergazdag környezetet kedd délután, munka után fáradtan?

tető.jpgHa olyan társasjátékot keresel, amit már 1-2 éves kortól is játszani lehet, segíti a világ megismerését és ösztönzi gyermekedet új dolgok megtanulására, akkor nem kell tovább keresned, mert hamarosan megjelenik az a program, amelynek segítségével tőled, általad tanulhat a világról. Nem kell aggódnod akkor sem, ha épp kiszaladsz 10 perce a konyhába, hogy gyermeked mit lát, vagy hall a SzóKiMondóka kisfilmjein, mert önállóan nézve is leköti őket a film és biztos lehet benne, hogy csak hasznos dolgokat tanul belőle. Te meg segítetted a világgal való ismerkedését, az olvasással való barátkozását, a magyar kultúra megszerettetését. Egy olyan komplex programot ajánlunk neked, amelynek elemei önállóan is működnek, de együtt tovább erősítik, segítik egymás hatását.

Megjelenés előtt jelentős kedvezménnyel vásárolhatod meg a SzóKiMondóka programcsomagját elővásárlási akciónk keretében. Figyeld a SzóKiMondóka blogját, Facebook oldalunkat illetve a www.szokimondoka.hu-t, hogy időben értesülj a részletekről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr186731879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása