játékosan, könnyedén

Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát...

2014/10/15. - írta: szokimondoka

3 Tipp - hogy ne legyen néma levente a gyermeked

homework-420-420x0.jpgSokszor hallom azt a kifogást szülőktől, hogy nem beszélnek pici babájukhoz, mert még úgysem érti. Az is sokszor elhangzik, hogy kicsi babával minek könyvet lapozgatni, hiszen még nem fogja fel. Nem értek ezzel egyet, egészen kicsi kortól fontosak ezek, hiszen a beszédfejlődés folyamata a születéstől kezdődik, nem évekkel később. Ráadásul mi szülők vagyunk a gyermek legfőbb példái. Ha szeretnénk, hogy szeresse az olvasást, fontos, hogy néha minket is lásson olvasni. Ha szeretnénk, hogy szépen beszeljen, mi is tegyük azt! De a példamutatás mellett fontos, hogy ő is részese legyen ennek a folyamatnak.

- BESZÉLJÜNK HOZZÁ: egész pici kortól fontos, hogy a baba hallja a megtanítani kívánt nyelvet, szinte folyamatosan. Ilyenkor tudattalanul épülnek be olyan dolgok, mint a nyelv ritmusa, hangzásvilága, dallama - csupa olyan tényező, ami fontos lesz ahhoz, hogy megértsék később a beszédét. Fontos az ismétlés, a szemkontaktus, az érzékszervek bevonása, a választékos, szép beszéd, később az új fogalmak elmagyarázása.

- OLVASSUNK NEKI: az olvasással tovább bővül szókincse, az elbeszélt, felolvasott mesék mindig egy új világba kalauzolják gyermekünket, ami megmozgatja fantáziáját, emellett megtanulja általa a nyelv szépségeit, finomságait, bővül szókincse, világismerete.

- BESZÉLTESSÜK: ha nem tudjuk belőle kihúzni mi történt az óvodában, kérdezzünk rá olyan dolgokra, amikről biztosan tud mesélni, kérdezzük meg a véleményét és a mesék végén is beszéljük meg az olvasottakat - ez mind segíti őt a beszédfejlődésben, hiszen mondatokat kell formálnia, ragozni kell, szavakat előhívni, stb. Ragadjunk meg MINDEN ALKALMAT a beszélgetésre. Nem csak vele, de másokkal is a gyermek előtt, hisz abból is tanulhat, ha a téma számára nem bántó. 

Mi a véleményetek? Hozzáadnátok még valamit? Várom az ötleteket!

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban  ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr466794925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása