játékosan, könnyedén

Kétnyelvű gyerek - hogyan segíts neki a helyes magyar beszédben?

2014/10/02. - írta: szokimondoka


Screenshot 2014-08-13 15.24.48_1.pngAz a gyanúm, hogy ha csak beszélsz a gyermekedhez magyarul idegen nyelvi környezetben, az nem lesz teljesen elég ahhoz, hogy
jó szókincsű, magyarul helyesen, szívesen és jól beszélő felnőtté váljon. Nekem legalább is fejtörést okozott, hogy a beszéden túl még mivel fejleszthetem az anyanyelvét, hogyan adhatom át a nyelvet, a kultúrát gyermekemnek.

Az első és legfontosabb tényleg a beszéd, méghozzá a helyes, tiszta beszéd, amely nem keveri a nyelveket. Abból a gyermek megtanulja nem csak a magyar szavakat, de a nyelvtant és a magyar szófordulatokat is.

A következő talán az olvasás. Ha eleget olvasol neki, abból is mindig tanul új szavakat, kifejezéseket. Legyen elég türelmed elmagyarázni neki, ha új szót tanul, hogy az mit jelent. A lányom egy időben minden második-harmadik szóra rákérdezett, hogy az mi. Ilyenkor emlékeztetnem kell magamat, hogy csak tőlem hallja ezt a nyelvet, így csak nekem teheti fel a kérdéseket, míg más gyermek a környezetében élő összes felnőttől kérdezhet.

Screenshot 2014-05-27 15.46.37.pngNe becsüljük alá a dalokat, a zene szerepét sem, sőt, a mondókák is igen nagy jelentőséggel bírnak a beszéd tanításában. Ráadásul a népdalokból, mondókákból megtanulhat olyan szavakat is, amelyek jelentését nem ismerte, valamint általuk fejlődik a belső ritmus is, ami a beszédhez elengedhetetlen.

Az írás és az olvasás megtanítása a következő kihívás, de ha eddig is mindent megtettél, akkor ne hagyjon el a lelkesedésed, mert ha ezen a mérföldkövön túljutsz, gyermeked már önmagát fogja képezni, hisz az önálló olvasással megnyílik számára egy új világ.

Szókincsfejlesztő játékokból egy csokorra valót gyűjtöttünk össze a SzóKiMondóka használati útmutatójában, amely túlmutat a játékcsomag használatán. Álljon itt erre néhány példa:

  • Rímelő szavak keresése: Mondj egy szót, majd keressen rá gyermeked rímelő szót. Kezdésnek mondjon ő valamit, amire te keresel rímelő szót, majd te mondasz valamit, amire neki kell rímelő szót találnia. Pl. kecske-fecske, szép-kép, fül-ül, víz-tíz, stb. Ugyanezt bevezetheted játékosan is: “Kérek egy rímet, gyorsat és szépet, s a rím, amit kérek az: ... kecske.”
  •  “Márta mondja”: válasszatok egy kezdőbetűt közösen (pl. “t”). Ha azzal a betűvel kezdődő cselekvést kérsz tőle, pl. “Márta mondja: tapsolj!, akkor tapsolnia kell, de ha nem azzal a betűvel kezdődik, (pl. énekelj) akkor ne csináljon semmit.
  • “Etesd a basát!” Egyforma betűvel kezdődő szavak gyűjtése a feladat. “Ha lenne egy basám, adnék neki...pizzát, paprikát, porcukrot, stb.” Nem baj, ha nem étel a jelentése annak a szónak, amit a gyermek mond, ha a kezdőbetű stimmel: pl. párna, paplan, papír, stb. Ha kifogytatok a szavakból, válasszatok másik betűt!
  • Találós kérdés, kezdőbetűvel: Pl.: “Csövön főve ehetsz meg, ruhámból babát csinálsz, sárga szemeim édesek, de ha kipattogtatsz fehérek lesznek, vajjal, sózva esznek - nevem k (k nem ká) hanggal kezdődik...”
  • “Látok valamit, ami b hanggal kezdődik.” Kérd meg, hogy nézzen szét a szobában és találja ki, mire gondoltál! Ha nem megy, segíts neki a tárgy tulajdonságaival!

Ti miket játszotok magyarul? Milyen módon biztosítjátok a magyar nyelvi közeget külföldön?

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban  ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr16753089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása