játékosan, könnyedén

Gyermekeink tükröt tartanak elénk

2014/11/06. - írta: szokimondoka

mano.jpgA példamutatás ereje  

Gyermekeink tükröt tartanak elénk

Amikor a gyermekünk a mobilunkat, vagy valami ahhoz hasonló tárgyat (dominót, kártyát, cipőkanalat, stb.) a füléhez vesz, és föl-alá sétálva gagyog bele - ezek azok a pillanatok, amiktől mi szülők elolvadunk, hogy milyen édes, ahogy minket utánoz. Ha lányunk magára aggatja anyu ékszereit, vagy belebújik apa cipőjébe - ez mind annak a jele, hogy velünk azonosulnak, hozzánk akarnak hasonlítani, szeretnének a bőrünkbe bújni. 

Példamutatásunk sokkal erősebben vésődik beléjük, mint azt valaha gondolnánk. Rossz szokásaimat viszontlátom rajtuk és arra gondolok, mielőtt gyermeket szültem volna, rá kellett volna gyúrnom, hogy elhagyjam őket. 

Mit is jelent ez a felelősség? 

Elsősorban azt, hogy amit közvetíteni szeretnék számukra (értékek, viselkedés, stb.) azt magam is gyakorolnom kell. Ha csak szóban hallják tőlem, hogy valami nagyon fontos (pl. mozgás, testvériség, őszinteség, stb.) de nem látnak rá sűrűn példát tőlem, jobb, ha inkább nem mondok semmit, mert szavaimmal csak azt közvetítem, hogy nem baj, ha a szavaim és a tetteim különböznek és magam nem a saját elvárásaim szerint élek. 

Természetesen mindenki követ el hibákat, és nem tud mindig tökéletesen szerepelni, de nagyon jó akkor azt megbeszélni a gyerekekkel, beismerni és rávilágítani, hogy éppen mit tanultunk belőle és hogyan csinálhatnánk legközelebb máshogy. 

Ha például elvárom, hogy ne üssék meg egymást a gyerekek, akkor magam sem alkalmazhatok erőszakot velük szemben, semmilyen formában. Ha nem szeretném, hogy egész nap a tévé előtt üljön, fontos, hogy tőlem se ezt a viselkedést lássa. 

nyaral.jpgHa eddig nem tudtad megvalósítani önmagad, itt az ideje elkezdeni. Ez a legtöbb, amit gyermekedért tehetsz. Ha nem vagy boldog a munkádban, kapcsolatodban, életedben, keresd meg okát és változtass. Csak olyat tégy, amivel tudsz azonosulni. Ha saját életedben nem tudod kiélni, amire vágysz, akkor gyermekedében fogod megpróbálni, és őt akarod majd befolyásolni a te vágyaid megvalósítására - ami nem lesz jó egyikőtöknek sem. 

Tedd, amit szeretnél és tedd, amit szeretnéd, hogy a gyermekeid is megtanuljanak. Csak így lehet hatásos a gyermeknevelés, az értékek átadása. 

"Semmi sincs lelkileg erőteljesebb hatással a gyermekekre, mint a szülők meg nem élt élete." C.G. Jung

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban  ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondoka.blog.hu/api/trackback/id/tr936869925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mary T. Csajághy 2014.11.27. 17:05:29

Egyet értek a fenti gondolatokkal. A szülő felelőssége nagy, hiszen a gyermek a példát a családból hozza, amely meghatározza felnőtté válásának milyenségét.
süti beállítások módosítása